STUDIO KALLEINEN

COLLECTIVE MINDSCAPE @ HUS CANCER HOSPITAL, HELSINKI, FROM 21 MARCH, 2023

ENG: Interactive digital art work by Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, commissioned by the cancer department of HUS hospital, curated by Taru Elfving.

The artwork combines the mindscapes of eight cancer patients into one open world. When walking through the 3D world, one can discover the participants’ inner places – virtual sanctuaries, but also more challenging landscapes reflecting their experiences of living with cancer. 

One can enter this digital world through the touchless screen, which reacts to the gestures of one’s hands. Later on the work will be optimised for tablets.

The user of the work can regulate the level of involvement with the art piece. In a passive state it appears as a slowly changing landscape painting. After activating the work, one can either just walk in the landscape, or trigger the audio layer on: Walking through shimmering particles activates ‘sound treasures’, where the participants talk about the landscapes and their experiences of living with cancer.

 

FIN: Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen digitaalinen taideteos, tilaajana HUS, syöpähoitojen päiväosasto. Kuraattori Taru Elfving.

Yhteinen mielenmaisema -teos yhdistää syöpäsairaiden yksityiset mielenmaisemat yhdeksi digitaaliseksi maailmaksi Teos koostuu kahdeksan eri-ikäisen syöpää sairastaneen osallistujan mielenmaisemista. Teos on toteutettu avoin maailma -peliteknologiaa käyttäen.

Digitaalisesta maailmasta löytyy kultakin projektiin osallistuneelta kaksi erilaista paikkaa: turvapaikka, jonka ajattelu rauhoittaa, sekä se vaikeampi maasto, joka kuvastaa elämää syövän kanssa. Teoksessa eri mielenmaisemat yhdistyvä yhdeksi suureksi maailmaksi.

Yhteisessä mielenmaisemassa voi “kulkea” kosketusvapaan näytön kautta: sensori tunnistaa näytön edessä seisovan tai istuvan käden liikkeet, joilla voi ohjata liikkumistaan. Teoksen käyttäjän on myös mahdollista aktivoida maastosta löytyviä ”ääniaarteita”, joissa osallistujat puhuvat syöpäkokemuksistaan sekä suhteestaan mielenmaisemiinsa.

Teoksesta on Siltasairaalassa 21.3.2023 lähtien esillä demoversio, josta saadun palautteen avulla teoksen käyttäjäkokemusta kehitetään. Lopullinen versio teoksesta sijoitetaan sairaalan aulatilaan syksyllä 2023. Teos tullaan optimoimaan myös tableteille, jotta sitä voidaan käyttää syöpähoitojen aikana, hoitotuolissa vietettyjen tuntien aikana. Teoksen 3D-artisteina on toiminut Vilma Ratinen ja Katariina Kontturi.